Kitabın çevirmeni Neyyire Gül Işık kitapla ilgili şunları söylüyor:
Svevo’nun başyapıtı sayılan, onun tüm deneyimlerini özetleyen, ulaşabildiği tüm gerçeği dile getiren Zeno’nun Bilinci, yarıda kalan bir ruhbilimsel çözümlemenin öyküsüdür. Savaşın patlaması endüstri etkinliklerine zorunlu bir kısıtlama getirerek Svevo’nun kendini yazına adayabilmesine olanak yaratır. İtalyan ordusunun Trieste’ye girmesinden dört ay sonra tamamladığı Zeno’nun Bilinci çeyrek yüzyıllık bir aradan sonra 1923’te yayımlanır. Bireyin yalnızlığının ve toplum içindeki iflasının psikolojik incelenmesidir bu roman.
Öykü fazlasıyla kişiye özel, dolaylı, fazlasıyla ayrıntılı başlar, yavaş yavaş Zeno’nun kişiliği, ruh yapısının gelişmesi, olaylarla etkileşimi izlenir. Anlatım yer yer beklenmedik genellemelerle özel koşulların sonucu olan öznel düzlemden, insanoğlunun varoluş koşullarını içeren evrensel düzleme kaydırılır. Bu koşullar sağlıklı mıdır, değil midir? Sorun budur. Yaşam düpedüz bir hastalık mıdır ya da hastalık sanılan şey yaşamın kendisi midir? Nedir Zeno’nun çözümsüz hastalığı? “Yaşama illeti” mi? Zeno geçmişine eğilir, ömrü boyunca illetinden kurtulmaya çabalarken başvurduğu birbirinden zavallıca bin bir çareyi incecik, zehir gibi bir alayla sıralar. Ve sonunda iyileşir... mi acaba?

* "Zeno'nun Bilinci"
       Can Yayınları'nın sitesinde yer alan kitabın ilk 20 sayfasının pdf örneğinin bağlantısı

 Biyografisi:
Italo Svevo veya asıl ismiyle Hector Aron Schmitz (kısaltılmış haliyle Ettore Schmitz) (doğum 19 Aralık 1861 - ölüm 13 Eylül 1928) İtalyan romancı ve oyun yazarı. Yaşamının büyük kısmını Trieste'de geçiren Svevo'nun önemli yapıtları arasında Zeno'nun Bilinci de vardır. İtalo Svevo 1861'de Trieste'de hali vakti yerinde bir yahudi ailenin içinde doğdu. Francesco ve Allegra Schmitz'in sekiz çoçuğunun (sırasıyla Paola, Natalia, Noemi, Adolfo, Ettore, Elio, Ortensia ve Ottavio) beşincisiydi. Eğitiminin bir kısmını 12 yaşında gittiği Almanya'da Würzburg yakınlarındaki Segnitz kolejinde aldı. 17 yaşında Trieste'ye dönüşünde bir süre Instituto Superiore Revoltella'ya devam etti. 1880'de aile şirketinin batması ve babasının sağlığının bozulmasıyla okulu terk edip bir bankada işe girmek zorunda kaldı. 1892'de kendi çabasıyla ilk romanı Una Vita'yı yayınladı. Kitap okurlar ve kritikler arasında ilgi uyandırmadı. 1892'de babasının ve 1895'de annesinin ölümünün ardından 1896'da kuzeni Livia Veneziani ile evlendi. O sıralarda bankadan ayrılıp eşinin babasının yanında işe girdi. 1898'de ikinci kitabı Senilità (Yaşlılık) çıktı ve o da aynı ilgisizlikle karşılaştı.
1907'de Trieste'de ingilizce öğretmeni olarak çalışmakta olan James Joyce ile tanışıp ölümüne kadar sürecek olan bir arkadaşlık kurdu. İlerleyen yıllarda ise Freud'un çalışmalarının etkisinde kaldı. Bu etki 1919'da yazmaya başladığı ve 1923'de yayınladığı La coscienza di Zeno'da da (Zeno'nun Bilinci) açıkça görülüyordu. Birkaç yıllık sessizliğin ardından kitap ilgiyi Svevo üzerine çekerek edebiyat çevrelerinde renkli bir tartışma başlattı. 1928'de La coscienza di Zeno'nun devamı olarak tasarladığı dördüncü romanı Il vecchione o Le confessioni del vegliardo'yu yazmaya başladı. Ancak aynı yıl Motta di Livenza'da bir araba kazası sonucu öldü.

Yapıtları:
Romanları: Una vita (1892) - Türkçe: Bir Yaşam; Senilità (1898) - Türkçesi Yaşlılık, Çeviri: Gül Işık, Can Yayınları; La coscienza di Zeno (1923) - Türkçesi Zeno'nun bilinci;

Öyküleri ve diğer yazıları: L'avvenire dei ricordi (1877) Ariosto Governatore (1880) Il primo amore (1880) Le roi est mort, vive le roi! (1880) I due poeti (1880) Difetto Moderno (1881) La storia dei miei lavori (1881) I tre caratteri (La gente superiore) (1881) L'assassinio di via Belpoggio (1890) La madre (1926) Una burla riuscita (1926) - Türkçesi Kötü bir şaka Vino generoso (1926) La novella del buon vecchio e della bella fanciulla (1926) - Türkçesi İyi yürekli yaşlı adamla güzel kızın öyküsü Terzetto spezzato (1927) Il vecchione (ölümünden sonra yayınlanmış) Corto viaggio sentinmentale (ölümünden sonra yayınlanmış)

Yazar ve kitapla ilgili yazılar:

* "Sigara, Zeno ve Ölüm"        İnci Aral, Cumhuriyet, 20.03.2012,

* "İçine Çeken Bir Dünya: Zeno'nun Bilinci"        Sevgi Ekicigil, Eskimeyen Kitaplar,24.08.2014,

* "Bireyde vicdan, toplumda değer, ne gezer..."        Oylum Yılmaz, Sabit Fikir, 24.10.2013,

* "Zeno'nun Bilinci"        Dipnot Kitap Sitesi

*"Kötü Bir Şaka"        Pakize Barışta, K dergisi, Sayı:35, sayfa: 34-35; 1 Haziran 2007
(Okumak için fotoğrafların üzerine tıklayınız>

Bağlantılar: "Yapıtları"     İtalyanca, Yapıtlarının indirilebildiği site.