Yasemin Yazıcı, Saklambaç Oynuyorduk Zamanla Saklambaç Oynuyorduk Zamanla
Birinci baskısı 1998'de Sel Yayınları, ikinci baskısı ise Şubat 2016'da NotaBene Yayınları tarafından yapılmış olan, yazarın ikinci romanıdır. Yazarın kendi ifadesine göre önce bir senaryo biçiminde düşünülmüş, daha sonra roman formunda yazılmıştır. Roman üç ayrı bölüm altında 33 farklı kısımdan oluşmaktadır. "Yanılsama çağında onlar..." başlıklı bölümde 20, "Ellerimiz yok mu bizim?.." adlı bölümde 11, "Son'un içinde süren zaman..." başlıklı bölümde ise iki kısım vardır. yazarın bir söyleşisinde belirttiği cümlelerle ifade edersek roman;
"melike, aydın, devrimci kimlikli 68 kuşağından ve 12 eylül’ü de yaşamış bir kadın, ancak yeni güncellenen hayata tutunamıyor. zaten gerçek hayat da, böyle tutunamayanların öyküleriyle doluydu. kimi intihar ediyordu, kimi ruhsal sağlığını yitiriyordu… melike de eski günlerinden, gençliğinden güç almaya çalışıyorsa da büsbütün kendine çekilmiş bir kadın. bu zamana uygunlaşamama haline karşın, ruhunda hâlâ eski bir umut onu ayakta tutuyor. gerçekte ise, görünmez gibidir, kızının, kocasının, arkadaşlarının hayatında. ruh arkadaşı yekta’nın ölümünü bile, bir bilici sessizliği ile karşılayan saklı bir direngenliği vardır. o, türkiye’nin batı yakasında yaşanan liberalleşme sürecindeki kapitalist aşırılıklara katlanamıyor. turistik bir dağ yolcuğunda, kocasıyla arasındaki ani gerilim patlamasının sonrasında, bütünüyle kendi düşlerine kaçıp gitmesi, kaybolması ve arkadaşları vurulmuş gerilla zeycan ile karşılaşması, düşle gerçek arasında yaşananlar… doksanlı dönemlerde, batı tarafındaki devrimci duruşların, liberalliğe savrulmasıyla, devrimci direncin bütünüyle doğuya kayması üzerinden ilerleyen bir kurmacadır.

Joyce Carol Oates Biyografisi:
Yasemin Yazıcı
1957 yılında İzmir Karşıyaka'da doğdu. İlk ve orta öğrenimini orada tamamladı. Ardından Attila İlhan’ın yönlendirmesiyle İÜ Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümünü okumak üzere İstanbul'a geldi. İlk yazıları, Yaşar Aksoy ve İskender Dinsel’in yüreklendirmesiyle 1978'de Demokrat İzmir Gazetesinde yayınlandı, daha sonra aynı gazetede düzenli köşe yazıları yazdı. daha sonra cumhuriyet gazetesi izmir bürosu şefi olan hikmet çetinkaya’nın önerisiyle sanat muhabirliğine geçti. cumhuriyet gazetesi, yazko- somut, sanat olayı gibi dergilerde sanat muhabirliğine ve yazılarına devam etti. ardından sinemaya geçti. 1984 yılında bilge olgaç’la kaşık düşmanı filminde yönetmen yardımcısı olarak çalıştı. yerli ve yabancı ortaklı yapımlarda, yönetmen yardımcısı, yapımcı be senarist olarak çalıştı. öyle bir kadın ki (sinema filmi), hoşça kal (sinema filmi) ve çaylar şirkettensevda ateşi adlı sinema filminin reji ekibinde yer aldı. 1990 yılında ilk romanı Kaybolan Kasaba (Broy) yayınlandıktan sonra edebiyat çalışmalarına ağırlık verdi. 1998'de Saklambaç Oynuyorduk Zamanla (Sel), 2004 yılında Vampir Tangosu (Alkım) romanları ve 2008 yılında Tırtıl Yağmuru (Everest), 2017 yılında Sözçalan Karanlık öykü kitapları yayınlandı. 2019 yılında da Karşıyakalı Bir Çocukluk - Anneannemin Ayak İzlerinde adlı deneme kitabı İzmirim dizisi kapsamında yayınlandı. Katıldığı öykü seçkileri: Erotik Öyküler, İstanbul Öyküleri, Son Otobüs, Kadın Öykülerinde İzmir, Kadın Öykülerinde Doğu, Kadın Öykülerinde Avrupa, Emek Öyküleri, Taşa Fısıldayan Öyküler (Kobane). Kimi öyküleri, Makedoncaya, İngilizceye, Almancaya çevrildi. Cumhuriyet gazetesi, Birgün gazetesi, Adam öykü, E dergisi, Eski, İmge, Öyküler, Eşik Cini, Kitaplık, Notos, Dünyanın Öyküsü, Dünya Öykü Günü, Sarnıç gibi çeşitli yayın organı ve dergilerle, Mevzu Edebiyat gibi çeşitli internet sitelerinde öykü ve denemeleri yayınlanmaktadır.. Roman ve Hikâye yazarı Yasemin Yazıcı, birey ve toplum arasındaki o kırılgan sınırda yazılan, duyumsanan öyküleriyle tük edebiyatının özgün kalemlerindendir.

Yazarın yapıtları:
Romanları: Kaybolan Kasaba (1990), Saklambaç Oynuyorduk Zamanla (1990), Vampir Tangosu (2004)
Hikâyeleri: Tırtıl Yağmuru (2008), Sözçalan Karanlık (2017)
Diğerleri: Cumhuriyetten Günümüze Türkiye'de Fizik Eğitimi (inceleme, 1994), Karşıyakalı Bir Çocukluk - Anneannemin Ayak İzlerinde (Deneme, 2019)

Yazar ve kitapla ilgili yazılar:

  • "Yasemin Yazıcı: Egemenlerin Kıskacı Altındayız!"     Büşra Aşçı, Gazete Duvar, 02.11.2017
  • "Yazmanın Özü Bağımsızlık Arzusu"     Fatma Nuran Avcı, Birgün Gazetesi, 04.06.2018
  • Yazıcı: “Yazmak, Birlikte Yürüdüğünüz Bir Hayat Yoldaşıdır.”     Fatma Nuran Avcı, Mevzu Edebiyat, 13.11.2018
  • Okuma Grubu Üyelerinin Değerlendirmeleri        (pdf dosya)

    Bağlantılar:

  • Türk Edebiyatı İsimler Sözlüğü'ndeki sitesi
  • Kitapların Yayıncısı NotaBene Yayınları'nın sitesindeki sayfası
  • Kitapların Yayıncısı Everest Yayınlarının sitesindeki sayfası

    Yazarlar ve yapıtlarla ilgili bazı yayın ve dokümanlar facebook grubumuzun dosyalar bölümünde de yer almaktadır.