Imre Kertész - Kadersizlik

Imre Kertész - Kadersizlik Yazarın bu ünlü romanı olan Kadersizlik 1975'te yayınlanmıştır. Romanda Macar Yahudisi bir genç olan György (Georg) Köves'in ailesinin Auschwitz'e sürülmesine tanık olmasının ardından iki hafta sonra özgürlüğünü kaybedip kendisini aynı toplama kampına gönderildiğini bulmasını anlatır. Kasvetli, gerçekçi bir tonda yazılmış, kahramanın olayları aktif olarak yorumlamak yerine sürüklediği roman, çocuğun kamptaki hayatını ve hiç ayrılmamış olanlara döndükten sonra bulduğu boşluğu belgeliyor. Kadersizliğin bazı unsurları otobiyografik olarak yorumlanabilse de, Kertész, romanının basit ifadesinin kendi gençlik anılarını hatırlamanın doğrudan sonucundan ziyade sanatsal bir seçim olduğunu belirterek, anlatıcıdan açıkça uzaklaşıyor. Kadersizliğin alaka düzeyi, toplama kamplarındaki yaşamı sıkı, mesafeli bir nesnellikle ancak beklenmedik bir açıklık, ironi ve mizah dokunuşuyla anlatan bu benzersiz ve cesur dilsel yaklaşımla görülebilir. Tarz, Kertész'in bir yetişkin olarak yaptığı, diktatörlüklerde yaşamanın insanları daha karmaşık bir düşünceden yoksun bıraktığı ve kendini ifade etmek için yalnızca bu çocuksu dili bıraktığı gerçeğinden yola çıkıyor. Aynı adı taşıyan bir film 2005'te gösterime girdi, senaryosu da Kertész tarafından yazıldı.

 Biyografisi:
(d. 9 Kasım 1929, Budapeşte - ö. 31 Mart 2016, Budapeşte), Macar yazardır. Kadersizlik adlı romanıyla 2002 yılında Nobel Edebiyat Ödülü almıştır. Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1944'te 15 yaşındayken Auschwitz Toplama Kampı'na gönderildi, daha sonra Buchenwald'a gönderildi. Bu acı dolu tecrübeler eserlerine büyük oranda yansımıştır. 1945'te serbest bırakılıp Macaristan'a döndüğünde tüm ailesini kaybetmişti. 1948'de gazeteciliğe başladı; ancak 1951'de çalıştığı gazete Komünist Parti'nin resmi organı haline geldi ve işten çıkarıldı. Böylece bazen fabrikalarda, bazen de Endüstri Bakanlığı'nın yayın servisinde çalıştı. 1953'ten sonra serbest yazar olarak geçimi sağladı. 50'li yılların sonunda ve 60'ların tamamında müzikaller, komediler yazarak ve çeviri yaparak hayatını kazandı. Nietzsche, Hofmannsthal, Schnitzler, Freud, Roth, Wittgenstein ve Canetti gibi kendi hayatını ve eserlerini de etkileyen birçok Alman yazardan çeviriler yaptı. Başyapıtı sayılan Kadersizlik'i on yılda yazdı. Kitabını bastırmakta siyasi nedenlerle güçlük yaşayan Kertész, basıldıktan sonra da uzun süre göze çarpmadı. Brandengburg Ödülü'ne ve Gundolf Ödülü'ne sahip olan yazar 2002'de de "bireyin kırılgan deneyimini tarihin barbarca keyfiliğine karşı destekleyen yazısı” dediği Kadersizlik adlı romanıyla Nobel Edebiyat Ödülünü kazanan ilk Macar oldu. Ünlü yapıtları Yahudi soykırımını tema edinmiştir.
Kadersizliğin ardından, Kertész'in romanları dil, bellek ve kimlik arasındaki bağlantıları keşfederek, hayatta kalanın deneyimlerini (ve bununla birlikte gelen suçluluğu) kişisel bir kadere dönüştürmek için birleştirmeye çalışır. “Doğmamış Bir Çocuk için Kaddish” (1990) ve “Fiyasko” (1988) genellikle Kadersizlik ile bir üçlemede okunur. Kaddish , Holokost'u mümkün kılan bir dünyaya bir çocuk getirme düşüncesine karşı öfkeli bir monolog iken , Fiasco , Stalinist hükümetin devralmasından sonra Macaristan'a dönen genç bir yetişkin olan Köves'i tekrar ziyaret eder. Kısa yeni Pathseeker (1977) geçmişin anılarının nasıl korunabileceğini ve bunların Holokost'un hatırlanması üzerindeki etkilerini incelerken, Kafkaesk bir hapishane itirafı olan Detective Story (1977), tüm baskıcı rejimlerin aralarında nasıl benzerlikler olduğunu araştırıyor. Yazar, anlatıcı, karakter, roman ve yaşam rollerini birleştirerek sürekli olarak hafıza ve kimliği araştıran Kertész, sonunda anıların aktarılmasının imkansız olduğu sonucuna varır: Onları yazar yazmaz, kendi kişisel tarihi olarak var olmaktan çıkarlar ve sanatsal olarak seçilmiş bir arşivin parçası olurlar. Üslubu, alaycı, acıklı ve kendine acımadan kaçınan, ancak yine de mizah dolu, okuyucuya yaşadığı ve yazdığı ahlakı gösterir: Kertész'in dünyasında ideal insan, ideolojiler aracılığıyla kendini özgürce ve sonsuz bir şekilde yaratan ve yeniden yaratan, asla tanımlamaya boyun eğmeyen kişidir. Kertész'in çalışmaları, totaliter rejimler karşısında kişisel özgürlük ve seçim araştırmalarına odaklanıyor. Yinelenen temaları Holokost, dil ve kimlik kaybıdır. 14 yaşındayken Kertész, diğer Macar Yahudileriyle birlikte önce Auschwitz'e sürüldü ve daha sonra Buchenwald toplama kampına transfer edildi. Eserlerinin çoğu bu deneyimden ilham alsa da, çalışmaları ölüm kamplarının dehşetinin ötesine geçerek, konuşulamayan ve ifade edilemeyeni ve karşıt inançlara sahip insanlar arasındaki uzlaşma olanaklarını keşfederek insan iletişiminin sınırlarını anlamayı hedefliyor.

Yapıtları Kertesz’in Türkçeye çevrilen eserleri arasında ise “Kadersizlik”, “Doğmayacak Çocuk İçin Dua”, “Fiyasko”, “Tasfiye”, “Polisiye Bir Öykü” ve “Dosya K” bulunmaktadır.

Yazar ve kitapla ilgili yazılar:

* "Imre Kertész: “Her yer Auschwitz!”"
       Söyleşi, Çeviren: Celal Üster, Oggito, 23.12.2018
* "Okuma Grubu Üyelerinin Anayurt Oteli Değerlendirmeleri"
       İstanbul Okuma Grubu Üyeleri, 23.10.2021
*"Eksik Hesap"
       Hazal Yılmaz, K dergisi, Sayı:82, sayfa: 12-15; 25 Nisan 2008
(Okumak için fotoğrafların üzerine tıklayınız>

Bağlantılar:
* "Imre Kertész'in İngilizce Vikipedi sayfası"
* "Yapıtlarını yayınlayan Can Yayınları'nın Sitesindeki sayfası"
* "Kadersizlik (Sorstalanság) filminin IMDB sayfası"