biyografisi:

özen aşut özen aşut
izmir'de doğdu. izmir amerikan kız koleji ve istanbul üniversitesi tıp fakültesi mezunu; iç hastalıkları uzmanı, halk sağlığı doçentidir. afs bursu ile abd'de eğitim gördü. hacettepe üniversitesi tıp fakültesi'nde, sağlık bakanlığı'nda, dünya sağlık ögütü'nde ve başka uluslararası kurumlarda eğitimci ve araştırmacı olarak çalıştı. türk tabipleri birliği ve çesitli demokratik kitle örgütlerinde yer aldı. 1995-1996 yıllarında ttb başkanı olarak görev yaptı. 1983'ten sonra iç hastalıkları uzmanı olarak ankara' da çesitli tıp merkezlerinde ve hastanelerde çalıştı. 1981'de tkp davası'ndan tutuklandı, 18 ay mamak cezaevine kaldı. 1402 sayılı yasa'yla kamudaki işine son verildi. görevine ancak 1991'de dönebildi. halen türk tabipleri birliği'nde, pratisyen hekimlik ve sigara bırakma tedavisi eğitim etkinliklerinde yer almaktadır. sigara ve sağlık ulusal komitesi üyesi, nükleer tehlikeye karşı barış ve çevre için sağlıkçılar derneği (nüsed) başkanı'dır. ttb sürekli tıp eğitimi dergisi editörüdür. yayımlanmış çok sayıda tıbbi makalesinin yanı sıra "hekim ve sigara", "sağlıkta 30 yıl" adlı iki de kitabı vardır. tıp doktoru olduğu 1970 yılından beri ankara' da yaşıyor. 1979'dan beri gazeteci-yazar attila aşut ile evli. ozan adında bir oğulları var. eylül 2013'te yazılama yayınları tarafından basılan "boyun eğmeyenler" adında bir romanı bulunmaktadır.

 

yapıtları:

boyun eğmeyenler adı: boyun eğmeyenler (roman)
ilk yayın tarihi: 2013 eylül, ankara, 318 sayfa
yayınevi: yazılama yayınları
içeriği/özeti:
  
“sol, atomlarına ayrılıyordu. her şey gözlerinin önünde parçalanıyordu. insanlık müthiş bir geriye gidiş yaşıyordu. yirmi birinci yüzyılın bir dinler çağı olacağı söylenmişti de kimseler inanmamıştı. böyle oluyordu gerçekten. yalnız bu ülkede mi, yoksa tüm dünyada mı böyleydi? olağanüstü teknolojik ilerlemeye karşılık, insanlıkta kitlesel olarak bir eskiye, geriye, karanlığa sığınma eğilimi vardı. var mıydı gerçekten, yoksa onlara mı öyle geliyordu? her zaman kötülükler olmuştu zaten. ama son yıllarda yaşananlar akıl almaz boyutlardaydı sanki.”
özen aşut’un boyun eğmeyenler adlı romanı, 12 eylül öncesini ve sonrasını konu alıyor. romanın önemli bir bölümünde, mamak askeri cezaevi’nin kadınlar koğuşu’nda yaşanan olaylar anlatılıyor. romanda geçen kişilerin kimileri gerçek adlarıyla yer almaktadır. ancak, önde gelen kahramanların kurgusal özellikleri ağır basmaktadır. özellikle dönemin insanlık dışı uygulamalarının baş sorumlusu olan askeri personelin kimlikleri, tarihsel tanıklığın gerçekliğini yansıtmak amacıyla açık yazılmıştır. ülkemiz tarihinin en karanlık dönemlerinden birini oluşturan 12 eylül darbesinin tüm yönleriyle irdelenmesi önemli ve gereklidir. bu konuda çeşitli kitaplar yayımlanmış olmakla birlikte, dönemin doğrudan tanığı ve öznesi olanların “içeriden” yazdıkları epey sınırlıdır. bu tanıklıklar, aradan 30 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra yeni yeni gün ışığına çıkmaya başlamıştır. özen aşut’un “belgesel roman” türündeki boyun eğmeyenler kitabı, özgün bir deneme olarak, yazınsal dili ve kurgusuyla da anılan çalışmalar içinde ayrı bir yerde duruyor.

kitapla ilgili bağlantılar:

  • özen aşut’la 'boyun eğmeyenler' romanı üzerine söyleşi        ömer turan, sol dergi, 09.12.2014
  • 12 eylül'e boyun eğmeyenler (söyleşi)        sibel durak, hekim postası dergisi, aralık 2013
  •  

    bağlantılar:

  • görev yaptığı yakın doğu ün.'deki kişisel akademik "sayfası"
       
  • bu sayfa en son 17.12.2020'de düzenlenmiştir.