anlatan kadınlar
roman, öykü, şiir, deneme, anı, tiyatro, senaryo...

biyografisi:

şengül can şengül can
15 kasım 1985'te sivas'ın zara ilçesinde doğdu. sakarya üniversitesi edebiyat fakültesi türk dili ve edebiyatı bölümü'nden 2008 yılında mezun oldu. istanbul'da yaşıyor. çerçi sanat adlı e-derginin kurucuları arasında yer aldı. sarkaç adlı dosyasıyla 2013 yılında yaşar nabi nayır öykü ödülü'ne değer görüldü. dosyası 2013 yılında varlık yayınları tarafından aynı adla yayınlandı. yazarın 2019 yılında can yayınları tarafından yayınlanan devamsız adında bir öykü kitabı daha bulunmaktadır.

yapıtları:

sarkaç adı: sarkaç (öykü)
ilk yayın tarihi: ekim 2013, istanbul
yayınevi: varlık yayınları
içeriği/özeti:
  
2013 yaşar nabi nayır öykü ödülü’ne değer görülen şengül can duyuların yerlerini değiştirerek okurun karşısına sisli, sayıklayan, parça parça bir gerçeklik çıkarıyor. saplantılı, şiddet eğilimli karakterleri hepimizin varoluşunun bir yansıması olarak işliyor. dili sadece bir betimleme aracı olarak kullanmıyor, doğrudan ruhsal durumların, hayatın karşılığı olarak yeniden kuruyor.
sarkaç insanın durmaksızın değişen hallerini, geçmişi ve şimdiyi bir ânın içinde bütünleyen, insanı bir bütün olarak kavramak isteyen öykülerden oluşuyor.

 

devamsız adı: devamsız (öykü)
ilk yayın tarihi: aralık 2019, istanbul
yayınevi: can yayınları
içeriği/özeti:
  
“ gövdem parçalanmış gibi, iki dünya arasında mıydım ne?
ruhum bir beden seçip içine gireyazsa.
her gün gittim geldim dört saat yolla birlikte beş.
evlerde odalarda şehirlerde sokaklarda hastanelerde.
ateşin başına oturur gibi dizildik
sonra tekrar tekrar.
küller biriktirdim közler
çevirdim çevirdim pişirdim dünyayı. ”

devamsız’daki öykülerde kendi içlerinde tutarsız, çıkış arayan, yüzleşme peşinde kişiler var: arzularına sahip çıkmak için toplumla karşı karşıya gelenler, gitmek isteyip gidememenin verdiği suçluluk duygusuna hapsolanlar, saplantılı âşıklar, kendi öznelliğini bulma çabasındakiler, gidemeyenler, terk edenler, boşa çıkmaya yazgılı başkaldırılar ve sesi kesilip kendi acısını kutsamak zorunda kalanlar… şengül can, kimi zaman anadolu ağızlarından beslendiği kimi zaman da ince ince ayrıntılarla bezediği şiir tadındaki öykülerinden oluşan devamsız’da okuru sakınmasız bir içe bakışa, yüzleşmeye ve harekete geçmeye davet ediyor.

kitapla ilgili bağlantılar:

  • "kendimce büyüleri bozmaya çalıştım" (söyleşi)        nida dinçtürk, gazete duvar edebiyat, 10.01.2020
  • "devamsız" üzerine notlar: bir anomali içinde kadın ve insan        şerif mehmet uğurlu, evrensel gazetesi, 15.04.2020
  • "insanların hikâyelerini anlatmak yerine, onları anlamaya çalıştım." (söyleşi)        didem erdiman, oggito, 03.05.2020

     

  • bağlantılar:

  • çerçi sanat dergisindeki "yazar sayfası"
  • bu sayfa en son 17.08.2020'de düzenlenmiştir.