anlatan kadınlar
roman, öykü, şiir, deneme, anı, tiyatro, senaryo...

biyografisi:

meldâ kaptana meldâ kaptana
1927’de kocamustafapaşa’da doğdu. istanbul kız lisesi’nin ardından istanbul üniversitesi fransız filolojisini bitirdikten sonra fransızcasını ilerletmek üzere paris’e gitti. avrupa sanatını yakından inceleme fırsatı yakaladığı bu şehirde ileride türk resminin mihenk taşlarını oluşturacak sanatçılarla dostluklar kurdu. kimilerini istanbul’dan tanıdığı bu isimlerin arasında ilhan koman da vardı. ilhan koman’la 1951’de paris’te evlendi. bir oğlu oldu. bir süre sonra eşinden ayrıldı ve new york’a taşındı. new york’ta amerikan sanatını takip etti. istanbul’a dönünce “urba” isimli bir atölye kurdu. atölye; sonra “butik meldâ”ya, ardından “meldâ kaptana sanat galerisi”ne dönüştü.
ben bir bizans bahçesinde büyüdüm adlı otobiyografik yapıtının ilk baskısı 2003’te yapı kredi yayınları’nca yayımlandı. kocamustafapaşa, paris, new york, nişantaşı ekseninde geçen bu anılarda, sanat ve dostlukla örülü yaşam çizgisinin izi sürülürken yetmişli yılların türk sanatını üreten isimler de izleniyor. kitabın 2. baskısı 2012'de e yayınları tarafından gerekleştirildi. ilhan koman vakfı ile kanat kitap tarafından yayımlanan galeristler: yetmişli yılların sanat ortamı , ilk kitabından farklı, tamamen belgesel tadında kurgulanmış bir yapıt olarak 2008 yılında basıldı.
meldâ kaptana 24 temmuz 2019'da yaşamını sürdürdüğü bodrum'da vefat etti.

 

yapıtları:

ben bir bizans bahçesinde büyüdüm ben bir bizans bahçesinde büyüdüm adı:ben bir bizans bahçesinde büyüdüm(otobiyografi)
ilk yayın tarihi: ocak 2019, istanbul; 2. baskı: temmuz 2012, İstanbul
yayınevi: ilk baskı: yapıkredi yayınları, 2. baskı: e yayınları
içeriği/özeti:
  
“ilk 'yaz' diyen sevgili mina urgan oldu. üniversitedeki müşterek dostlarımıza ait anılardan bahsettiğim bir gün 'yaz bunları, her insanın yazması gereken şeyler vardır hayatında' demişti'... üç dört yıl önce oğlum babası ilhan koman'la paris'te nasıl tanıştığımı sormuştu. sonra da 'anne, aklımda kalmıyor, bunları yazın' diye küçük bilgisayarı odama yerleştirip beni yazmaya adeta mecbur etti.”
Meldâ Kaptana’nın bu ilk kitabı; Osmanlı’dan Cumhuriyet’e geçiş sürecinde bir ailenin öyküsünü, Cumhuriyet kuşağından bir aydının anılarını içeriyor. Öğrenimi için 1949’da Paris’e giden Kaptana, orada genç Türk sanatçılarla tanışır ve sağlam dostluklar kurar. Bu şekilde tanıştığı heykeltraş İlhan Koman’la Paris’te evlenir. Bir oğulları olduktan sonra eşinden boşanıp New York’a gider. Türkiye’ye dönünce de uzun yıllar sanat galerisi yöneticiliği yapar. Sanat dünyamızda önemli bir isim olan Kaptana’nın Kocamustafapaşa, Paris ve New York ekseninde dolu dolu yaşanmış hayatı bu sayfalarda…

kitapla ilgili bağlantılar:

  • bizans bahçesi’nin hanımefendisiydi        ayça güzel, edebiyathaber.net, 24.06.2019

     

  • galeristler: yetmişli yılların sanat ortamı adı: galeristler: yetmişli yılların sanat ortamı (sanat-inceleme)
    ilk yayın tarihi: aralıkk 2008, istanbul;
    yayınevi: ilk baskı: kanat kitap (ilhan koman vakfı)
    içeriği/özeti:
      
    “yetmişli yıllar diye bahsettiğimiz dönemin sanat anlayışını, sanatsever-sanatçı ilişkilerini, sanata bakış açısını yansıtan bir belgesel gerekiyordu. sadece kendi gördüklerimi yazmak eksik olacaktı. unuttuklarımı anımsatan dostlarımın anekdotlarıyla devam etmek daha düzgün ve gerçekçiydi. bütün galeriyi tanıyanlardan anılarını yazmalarını istemeyi düşündüm.”
    türkiye’de profesyonel sanat ortamının oluşturulmasında büyük katkıları olan, 1960’ların sonlarına doğru istanbul’daki sayılı sanat galerilerinden birini açan meldâ kaptana, galer’istler adlı kitabıyla o dönemleri gözler önüne seriyor. daha önce yayınlanan anı kitabında, geçmişin sanat ortamından çok sınırlı ölçüde bahseden yazar, eleştirmenlerin, sanat camiasının ve okurların, özellikle galeri dönemini daha ayrıntılı anlatması ricalarını kıramamış. ve sonuçta, melda kaptana, kitap olarak basılan bir karma sergiye imza atmış: imece yöntemiyle oluşturulan bir belgesel. bu belgeselde, türkiye’de sanat atmosferini yaratan pek çok imzaya, yazıları, mektupları ve resimleriyle birlikte rastlayacaksınız. galer’istler, sanat tarihine ışık tutacak bir belge-kitap.

     

    yazar ve kitapla ilgili yazılar, çalışmalar:

  • cesur ve kararlı bir sanat neferi        necmi sönmez, cumhuriyet gazetesi, 11.04.2018
  • meldâ kaptana’nın ardından…"        ayça güzel, artdog istanbul, 11.10.2019

     

  •  

    bu sayfa en son 18.08.2020'de düzenlenmiştir.