anlatan kadınlar
roman, öykü, şiir, deneme, anı, tiyatro, senaryo...

biyografisi:

nalân türkeli nalân türkeli
nalan türkeli 1959’da ordu’da doğdu. ilkokulu ordu’da bitirdi. 1973’te bir aile trajedisinin ardından istanbul’a akrabalarının yanına geldi. akrabaları tarafından çocuk yaşta (14) evlendirildi. 1975’te bu evliliğinden bir kız çocuğu oldu. 1976’tıda eşini trafik kazasında kaybetti. altı yıl aradan sonra yeniden evlendi. bu evliliğinden iki oğlu oldu ve bir yıl önce eşi ile ayrıldı. sinema gişelerinde bilet kesmekten, konfeksiyon işçiliğine, seyyar sokak satıcılığından, lahmacun, köfte, pilav satmaktan balık satışına, öküz dergisinde yaptığı köşe yazarlığına kadar pek çok iş yaptı.
ilk kitabı beni tanıdınız mı?(şiir) 1993’te sel yayıncılık’tan yayımlandı, 1996’da ‘varoşta kadın olmak’ adlı güncesi gök kuşağı yayımlandı. bunu 1997’de ki öykü kitabı ‘düşlerimde sen de varsın’ izledi. bu dönemde varoşta kadın olmak kitabı fransa’da belgeselleştirildi ve kitabın fransızcası yayımlandı.
nalan türkeli’nin anı roman türündeki son kitabı ‘iki hayat’ gendaş kültür’den yayımlandı. son kitabı "dilli don" ise mart 2019'da dorlion yayınevi tarafından yayınlandı.

 

yapıtları:

varoşta kadın olmak varoşta kadın olmak
varoşta kadın olmak varoşta kadın olmak
adı: varoşta kadın olmak (günce)
ilk yayın tarihi: 1. basım: 1996, 2. basım: 2000, istanbul
yayınevi: 1. basım: gökkuşağı yayınları; 2.3. basım: gendaş yayınları; 4. basım: fransızca baskı ("une femme des gecekondu")
içeriği/özeti:
  
“erkek gibi geziyordum artık. saçlarımı sıfıra vurdurup, giydiğim erkek pantolonu, ayakkabısı ve kasketimle, herkesi, inandırır olmuştum bu halime. babam bile, hoşnuttu giyimimden. ancak birileri, "homo" diyorlardı bana. anlamını bilmediğinden, aldırmazdım. işten ayrıldıktan sonra, bir süre avare dolanıp durduk; aç susuz. çalışmaya da niyetimiz yoktu. dahası, çalışabileceğimiz iş yoktu. nasılsa babam, adadan haftada bir geliyordu motoruyla galata köprüsü'nün altına. babaydı o. aç bırakmazdı yavrularını. ... ben eğitimsiz, öğretimsiz, çok şeyden mahrum yaşantımla, gecekondoluyum. şu var ki, bu saydıklarım hiçbir organımı susturmaya neden olmuyor. onca zaman konuşuyordum, duyuyordum, hissediyordum da kimseler bilmiyordu. yazmaya karar verdim ben de, biz gecekonduluların sesini duyururum ümidiyle cesaretimi korkularımdan aldım. oysa gereksiz korkularımdan hep nefret ettim. hâlâ devam eden korkularımsa yaşantım gibi, tamamlanmamış inançlarım yüzünden!”

kitapla ilgili bağlantılar:

  • "varoşta kadın olmak        sadece özgür, kişisel blog, 16.05.2013

     

  • düşlerimde sen de varsın adı: düşlerimde sen de varsın (öykü)
    ilk yayın tarihi: 1996 istanbul
    yayınevi: gökkuşağı yayınları;
    içeriği/özeti:
      
    “neden zorlanıyorum bu kadar bilemiyorum ki, neden dolanıyor dilim, nedenki dolmuyor sayfalar anlatmak istediklerimle alabildiğine. içim mi boşaldı, duygularım mı nasırlaştı, yaşadığımı mı unuttum yoksa. (...) (siz de) hissettiremiyor musunuz çağdaş mücadeledeki varlığınızı, kararsızlıklar, tutarsızlıklar, çelişkilerle mi dolu olduğuna kanaât getiriyorsunuz yer ve göğün. yardımda mı bulunmak istiyorsunuz emekçiye, köylüye, gecekonduluya. halktan başka hiçbir gücün olmayacağına inanıyor musunuz? (...) demek ki zorlanmadan yazabiliriz, yenilemek istediğimiz bu düzeni. yazalım o zaman...”

     

    iki hayat adı: iki hayat (anı roman)
    ilk yayın tarihi: 2000 istanbul
    yayınevi: gendaş yayınları;
    içeriği/özeti:
      
    “eğer yoksulluğum beni utandırıyor, alçaltıyorsa, bu utanç yerle bir ediyorsa aklımı, kendimi savunacak silahım mutlaka olmalıydı. ”

    hayat karşısında çaresiz kalan bir kadının sözleri bunlar. kitaplar, nalan türkeli'nin kendini ve yaşadığı dünyayı anlamlandırmasının tek yolu olmuş. ilk anı romanı 'varoşta kadın olmak'la birlikte yazar kimliğiyle tanışmış insanlarla. Vvaroşun zorladığı ve varoşu zorlayan kadındır artık o. panellere, toplantılara, programlara katılmış, ancak, hep sezgilerine ve rüyalarına inanmış. rüyaları ve sezgileri, nalan türkeli'yi istanbul'dan sıyırıp fransa'ya götürmüş. yaşamı fransa'da bir belgesele konu olan yazar, bu yaşanmışlığı kendi dilinden anlatmayı sürdürüyor. iki hayat, bu sürecin ve gerçeklerin romanı.

     

    dilli don adı: dilli don (roman)
    ilk yayın tarihi: 2019 istanbul
    yayınevi: dorlion yayınları;
    içeriği/özeti:
      
    “burası istanbul, ümraniye. bütün yoksunluklar yoksulluklara rağmen, bir zamanlar gökkuşağı renginde yağardı yağmurlar. yıkanırdı yer gök o renklerle. bir uçtan diğer uca boyanırlarken, tek bir iz kalmazdı yaşanmış acılardan, caddeler sokaklarda da. düş uykularıydı o mağaza vitrinleri bile. uzaktan bakar olsak da bir diğer özenirliğiydiler yaşamın. ya şimdi? siyaha bulanık o vitrin camlarında asılı güneş alığı, kan kirlisi gazeteler hangi tarihten kalma? acılarım mabet artık. onlarda bulacağımı umuyorum aradıklarımı; asıl kendimi. ey dünya ağla, benimle ağla. sönsün, yeryüzünün yangınları sönsün sonsuza dek!”

     

     

    yazar ve kitapla ilgili yazılar, çalışmalar:

  • Nalan Turkeli, une femme des bidonvilles (yapılan belgeselin bilgi sayfası)     yön.: evelyne ragot, france, 1999, 62 dak.
  • "daha kötü ne yaşayabileceğimi merak ettiğim için kendimi öldürmedim."        alev gürsoy cimin, posta, 01.06.2019
  • "nalan türkeli, 5. kitabını ve yaşamını anlatıyor-1" (söyleşi)     damla karakuş, kadın ve kadın, 26.08.2019
  • "nalan türkeli yazarlık serüvenini anlatıyor-2" (söyleşi)        damla karakuş, kadın ve kadın, 02.09.2019
  • "nalan türkeli yazarlık hedeflerini anlatıyor-3" (söyleşi)        damla karakuş, kadın ve kadın, 13.09.2019
  • "nalan türkeli kaybettiği oğluna yazdığı şiiri okuyor-4" (söyleşi)        damla karakuş, kadın ve kadın, 20.09.2019
  •  

    bu sayfa en son 26.08.2020'de düzenlenmiştir.