anlatan kadınlar
roman, öykü, şiir, deneme, anı, tiyatro, senaryo...

biyografisi:

mehtap meral mehtap meral
1983 ankara doğumlu olan mehtap meral profesyonel müzik hayatına ruhi su dostlar korosu'nda korist olarak başladı. marmara üniversitesi müzik eğitimi bölümü keman ana sanat dalını bitirdi. uzun yıllar çeşitli kurumlarda keman ve müzik öğretmeni olarak görev aldı. çeşitli edebiyat dergilerinde şiirleri yayınlandı, günlük gazetelere röportajlar, köşe yazıları yazdı. bugüne kadar üç şiir kitabı yayımlandı. yasakmeyve yayınları tarafından yayınlanan ilk iki şiir kitabı sırayla “kedi mevsimi” ve “ses ve toz” adını taşıyor. yeni şiir kitabı “incirin içindeki arı” ise haziran 2020'de mona kitap tarafından yayınlanmış ve gonca özmen'in “bile isteye” adlı şiir kitabıyla birlikte yunus nadi 2020 şiir ödülü ile ödüllendirilmiştir. meral'in ayrıca yirmi beş şairle gerçekleştirdiği söyleşilerden oluşan “şair gibi sevmek” adlı bir kitabı bulunmaktadır.
kendi söz ve müziklerinden oluşan tango albümü "aşk" ( 2011) "yana yana” (2016) “yanlışlar kraliçesi” (2019) da yayınlandı. mehtap meral müzik ve edebiyat çalışmalarına devam etmekte olup kendi deyimiyle sanata ve aşka çalışmaktadır.

 

yapıtları:

kedi mevsimi adı: kedi mevsimi (şiir)
ilk yayın tarihi: nisan 2010, istanbul
yayınevi: yasakmeyve yayınları, 64 sayfa.
içeriği/özeti:
  
“şehir düştü / martılar / bırakmış denizi / alıcı kuşlar dönmekte / gökdelenlerin çevresinde / buna ışığın hükmü diyorlar / yalnızlık diyorum ben /
şehir düştü / söylendi binlerce kez / başka yer / başka insan / belki zaman sadece / buna delilik diyorlar / ‘açıl susam açıl’ diyorum ben ”

 

 

 

ses ve toz adı: ses ve toz (şiir)
ilk yayın tarihi: ekim 2015, istanbul
yayınevi: yasakmeyve yayınları, 64 sayfa.
içeriği/özeti:
  
“görünenle gerçek arasındaki köprü / yer, gök bir de martılar gamzeni çağırır / gamzen benim evimdir / aşığım görünene de gerçeğe de / gamzen bazen görünmez / gamzen benim evimdir
şimdi evler, evsizlik / sokak ta içinde madem / alışkınım beni nereye atsan / aşk nereye atsa / tutmasa da elimi / gamzen benim evimdir”

mehtap meral’in ikinci kitabı; almış olduğu müzik eğitimin etkisi şiirlerindeki dizelerin tartımında kendini belli ediyor. kulağa bakan, sesi öne alan, bunu yaparken de kafiyelere sarılmayan bir şiir. ‘gamzen benim evimdir’ der; bir de gamze’nin ‘yan bakış’ anlamını hesaba katarsak dize daha bir anlamlanır. mehtap meral eli yüzü düzgün, bağırıp çağırmadan içindeki kederi ve sevinci ve hasreti dile aktaran şiirler yazıyor ve ‘dilindeki türküyü dilime bırak’ diyor.

 

şair gibi sevmek adı: şair gibi sevmek / şairlerle aşka dair (söyleşi)
ilk yayın tarihi: şubat 2017, istanbul
yayınevi: inkılap kitabevi, 296 sayfa.
içeriği/özeti:
  
“aşka dair söylenmemiş söz kaldı mı? bu sorunun cevabını bilmiyorum ama ben dünya üzerindeki insan sayısı kadar tarifi olduğuna inanıyorum aşkın. hatta bir ömürde bile aşkın tarifinin değişeceğine.
aşkın en güzel dilinin şiir olduğuna inanan biri olarak onu şairlere sordum. kendilerinden ve bir başka şairden iki aşk şiiri seçtikleri ve aşka dair söyleştiğimiz bu kitapta hem şairlerimizin vereceği büyük cevaplara yol açmak hem de âşığın soru değil cevap beklediğini bildiğimden –çünkü aşk sorudur– ben sorularımı en ilkel sözcüklerden seçtim. “aşk nedir?” diye sordum mesela. ilk aşklarını da sordum, nasıl bir âşık olduklarını da, âşık olana neler söylemek istediklerini de.”

kitabın içinde söyleşilen şairler ahmet bozkurt, altay öktem, arife kalender, ataol behramoğlu, barış pirhasan, betül dünder, betül tarman, deniz durukan, emel irtem, enver ercan, gülseli inal, haydar ergülen, hilmi yavuz, metin cengiz, mustafa köz, neşe yaşın, nihat behram, orhan alkaya, pelin batu, salih bolat, sina akyol, sunay akın, tuğrul keskin, tuğrul tanyol, turgay fişekçi.

 

incirin içindeki arı adı: incirin içindeki arı (şiir)
ilk yayın tarihi: haziran 2020, istanbul
yayınevi: mona kitap, 64 sayfa.
içeriği/özeti:
  
“unuttum / unutmak gerek sandım yaşamak için / ağacın meyvesine talip olarak / ama asla saygısızlık etmeyerek / üzüme baka baka kararmak / insan bakarak benzer gördüğü ömre / armut düşer dibine / bense hep incir gibi yayıldım sevgililerimin içine / koparıp attılar
unuttum / gülmek yeter sandım yaşamak için / kolay değildi içimdeki leyla’yı saklamak / sevişe sevişe sakladım / dövüşe dövüşe buldum / ağlaya ağlaya aradım / oysa bakmakmış asıl olan / dön bana bak
insan kendini neden kurar? / aşktan kurmak istedim / örüp durdum yalnızlıktan / durmadan bağladım kendimi bir yere / incir reçeli yaptım evimden / dön bana bak”

kitabın içindeki şiirlerden biri ve kitabın da adı olan “incirin içindeki arı” nın hikayesi, âşık olanları, aşkı yaratmak için ölen incir arılarına benzetiyor… “yediğimiz incirin içinde dışarı çıkamamış ve ölmüş bir arı olduğunu bilmek” ne katardı bize hiç düşündünüz mü? sanatçının aynı şiirinden yapılmış bir şarkısı "yanlışlar kraliçesi" adlı albümünde de yer alıyor.

 

yazar ve kitapla ilgili yazılar, yayınlar, çalışmalar:

  • "müzik-hâl / mehtap meral" (söyleşi)        kadri karahan, kişisel sitesi, temmuz 2011
  • "mehtap meral'le söyleşi" (söyleşi)        tele1, ayna programı söyleşi, 30 Aralık 2017
  •  

    bağlantılar:

  • mehtap meral'in facebook "sayfası"
  • artfulliving sitesindeki "sayfası"
  • bu sayfa en son 27.10.2020'de düzenlenmiştir.