Bu eser, yazarın ikinci romanıdır. İlk kez 1992 yılında Remzi Yayınevi tarafından yayınlanmıştır. Yayınlandıktan bir yıl sonra Yunus Nadi Roman Ödülü’ne layık görülmüştür. 2001 yılında Pelin Arıner tarafından İngilizceye çevrilmiş ve “Sound of Fishsteps” adıyla yayınlanmıştır. Roman altı bölümden oluşmaktadır. “Başlangıç, Asıl Başlangıç, Gelişme, Asıl Gelişme, Son’a Doğru ve Asıl Son.” Bu bölümler çok katmanlı bir yapı özelliği göstermektedir. Nitekim aynı eserin içinde bilim kurgu, fantastik roman, polisiye roman, absürt ögeler iç içedir. Roman, Birleşmiş Milletler tarafından seksen sekiz ülkeden seksen sekiz özel bursla seçilmiş öğrencinin adı belirtilmeyen bir ülkeye gelmesiyle başlar. Tasvir edilen ama adı verilmeyen kuzey ülkesinin ormanlık bir arazisinde yer alan Fantolt Seçkin Öğrenciler Merkezinde bu burslu öğrenciler bir yıl kalacaklardır. Bu programa Türkiye'den seçilen genç kadının adı Afife Piri'dir. Diğer ülkelerden gelenler arasında Fransız Romain Kaçev, İsveçli Tuula(Jeanne), İspanya'dan Carmen de Cervantes, Aurore Sand, Brooks Nin, Parveen Nehru, Anders Grieg, Edmond de Bergerac, G.G, Roni Chagall gibi kişiler bulunmaktadır. Kendilerini özel hissettikleri ve büyük bir arzuyla katıldıkları programın, akıllarındakinden çok farklı olduğunu kısa sürede fark edeceklerdir. Nitekim bu farkındalıkla süreç bambaşka bir hal alır. Davet edildikleri programın sahte, Fantolt Seçkin Öğrenciler Merkezinin aslında bir klinik olduğunu anlarlar ve yok edilmemek adına Balık İzlerinin Sesi Adası’na kaçarlar.
*Everest Yayınları'nin sitesinde yer alan kitapla ilgili sayfanın bağlantısı
Biyografisi:
Romancı, hikâyeci ve gezi yazarı. Çevre bilimci. Feminist, hayvan ve çevre hakları savunucusu.
Hacettepe Üniversitesi, (Norveç) Bergen Üniversitesi, (ABD) Michigan Üniversitesi’nde biyoloji ve c¸evrebilim eğitimi aldı. (Finlandiya) Tampere Teknik Üniversitesi ve O.D.T.Ü’de araştırmacı olarak çalıştı, ders anlattı.
Romanları on dile çevrilen Buket Uzuner 1996 yılında (ABD) Iowa Üniversitesi’nin (IWP) “onur üyesi” olmus¸, 2004 yılında da ODTÜ Senatosu tarafından takdir belgesiyle onurlandırılmıştır. Yazar, 2016 yılında Ankara Üniversitesi ve Ankara Öykü Günleri Derneği’nce verilen “Öykü Onur Ödülü” nü almıştır.
Buket Uzuner, Türkiye Cumhuriyeti’nin 75. Kuruluş yılında Türkiye üniversiteleri, basını, meslek kuruluşları ve 81 ilin valiliklerinden oluşturulan jürinin oylarıyla ‘Cumhuriyetin 75 Başarılı Kadını’ndan biri olarak seçilmiştir.
“İklim değişikliği”- çevre sorunlarını ele aldığı ve Türk Mitolojisi’nden fantastik ögeler kullandığı ‘Tabiat Dörtlemesi’ romanları “Su”, “Toprak”, “Hava” ve “Ateş” yayınlanmaya devam etmektedir.
Yazar, ilk Osmanlı feminist kadınlarından “Zeynep Hanım” kitabına önsöz hazırlamıştır.
Kuzey Sahra Afrikası, Kuzey Amerika, Avrupa’da uzun tren yolculukları yapan Buket Uzuner 2017’de ilk çocuk kitabını yayımlamıştır.
Gezi: Roman: Biyografi: Deneme: Çizgi Roman Uluslararası Yayımlar İtalya Yunanistan İsrail İngiltere G. Kore Romanya İspanya Amerika Birleşik Devletleri Yazar ve kitapla ilgili yazılar:
* "Yazarın kendi sitesinde yer alan romanla ilgili yazılar:"
* "Ütopyadan Doğmak, Ütopya Doğurmak: Heterotopya Kavramı ve Heterotopya Bağlamında Balık İzlerinin Sesi"
Gülsün Nakıboğlu, FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi Sayı 5, Yıl 2015 Bahar
* "Buket Uzuner’in Kişilikler Oyunu Ve Fantastik-Ütopik Dünyası: Balık İzlerinin Sesi Romanı
Cafer Gariper, Yasemin Küçükcoşkun, Türkbilig, 2007/14: 69-96
* "Klinikten Ütopyaya Kaçış"
Tuba Karamuklu, Roman Kahramanları Dergisi,
* "Balık İzlerinin Sesi, Buket Uzuner"
Alper Almelek, Kendi Bloğu, 31.10.2013
* "Gümüşlük ve İstanbul Okuma Grupları Üyelerinin Değerlendirmeleri"
Bağlantılar:
"Buket Uzuner'in Resmi Sitesi"
Yazarlar ve yapıtlarla ilgili bazı yayın ve dokümanlar facebook grubumuzun dosyalar bölümünde de yer almaktadır. |