anlatan kadınlar
roman, öykü, şiir, deneme, anı, tiyatro, senaryo...

biyografisi:

buket başaran akkaya buket başaran akkaya
dokuz eylül üniversitesi, güzel sanatlar fakültesi, tiyatro anasanat dalı sahne tasarımı bölümünden 1983 yılında mezun oldu. aynı yıl izmir devlet tiyatrosu’nda çalışmaya başladı. süleyman demirel üniversitesi tiyatro tasarım bölümünde öğretim görevlisi olarak uygulamalı dekor/maket yapımı dersleri verdi (1997/2012). halen izmir devlet tiyatrosu’nda dekoratör/kostüm kreatörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
çeşitli edebiyat dergilerinde öyküler yayınlamayı sürdüren akkaya; ekyaz (egeli kadın yazarlar platformu), kyd (kadın yazarlar derneği), dil derneği, oyçed (oyun yazarları ve çevirmenleri derneği) üyesi, feminart ressamlar derneği ve hayat sahnesi’nin de kurucu üyesidir. bir gençlik romanı yazım aşamasındadır.

dekoratör ve kostüm kreatörü olarak çalıştığı oyunlardan bazıları: akide şekeri (dekor / kostüm), anam bacım avradım (kostüm), arab abdo (kostüm), asilzadeler (kostüm), bakanı bekliyoruz (kostüm), benim doktor oğlum (kostüm), define adası (kostüm), donna agata (dekor / kostüm), düdüklüde kıymalı bamya (dekor / kostüm), elveda saraybosna (kostüm), fareler ve insanlar (kostüm), gölge ustası (kostüm), hacivat karagöz (dekor kostüm), hadi aldat bakalım (dekor / kostüm), haydi karına koş (kostüm), huzur çıkmazı (dekor/ kostüm), iki köyün masalı (dekor kostüm), küçük prenses (kostüm), kral çıplak (dekor/ kostüm), küçük mozart (dekor/ kostüm), kuşlar mahkemesi (dekor kostüm), lokomapüf (dekor/ kostüm), marat sade (dekor/ kostüm), midasın eşşek kulakları (dekor /kostüm), neşeli kampçılar /dekor / kostüm), newton bilgisayardan ne anlar (kostüm), peron (kostüm), şarkıcı (dekor kostüm), sayı dedektifleri (kostüm), servet (kostüm), şili’de av (kostüm), yerin altında (kostüm),

katıldığı sergiler: 1984 siyah beyaz fotoğraf sergisi (kişisel) güzel sanatlar fakültesi, 1987 vitray, bakır, rölyef sergisi (kişisel) devlet tiyatrosu /konak, 1995 heykel sergisi (karma) resim heykel müzesi, 2001 sulu boya yağlıboya ve kil (rölyef/ heykel) sergisi (karma) uğur mumcu sanat merkezi sergi salonu, 2009 yağlıboya sergisi konak devlet tiyatrosu fuayesi, 2009 yağlıboya sergisi dr selahattin akçiçek kültür merkezi sergi salonu, 2009 yağlıboya sergisi izmir ticaret odası sergi salonu, 2011 karma yağlıboya sergisi narlıdere belediyesi akm kültür salonu, 2014 yılında devlet tiyatrosu’nun istanbul’da açtığı 5 sanatçısı ile birlikte kalemden fırçaya adlı karma resim sergisine katıldı.

edebiyat çalışmaları:
yayınlanmış öykü kitapları: 2009 su ve hayat adlı öykü kitabi ilya yayın evinden çıktı. 2016 gül annemin masalları adlı masal kitabı (anlatan gülter yalman yazan buket başaran akkaya ) top yayımcılık tarafından izmir kitap fuarında okuyucusuyla buluştu.  2020 öteki beriki adlı öykü kitabı kurgu kültür merkezi tarafından yayınlanmıştır.
seçkilerde yayınlanan öyküleri: 2007 eskişehir sanat derneği öykü yarışması’nda karanlıkta adlı öyküsü ile birinci oldu. 2007 seyrek belediyesi kadın konulu öykü yarışması, öykü seçkisine geçmişten tınılar adlı öyküsü ile 2008 egeli kadın yazarlar platformunun savur saçlarını ege öykü seçkisine hasret adlı öyküsüyle 2009 izmir doğa ve kültür derneği mutluluk öyküleri seçkisine karasinek adlı öyküsüyle, 2010 kadın yazarlar derneği tanıklıklarla 12 eylül öykü seçkisine ışıklar içinde o adlı anısıyla katılmıştır. 2011 yılmaz sunucu’nun derlediği göç öyküleri seçkisine göç adlı öyküsü ile 2013 kyd söz kesmek, kına yakmak, nikâh kıymak, öykü seçkisine armağan adlı öyküsü ile 2014 ölüm vardiyası 37 yazardan soma’nın öyküsü adlı seçkiye mecburdular adlı öyküsü ile katıldı 2015  esra odman’ın bir kadın varmış,bir kadın yokmuş öykü seçkisine guguk kuşu adlı öyküsüyle katıldı. 2015 ege’den köyler adlı seçkiye çerkezköy osmaniye adlı anlatısıyla katıldı. 2020 eğitimci yazar nevzat süer sezgin’in derlediği, yakın kitapevi tarafından basılan ah korona vah korona adlı öykü kitabına itiraf.com adlı öyküsüyle katıldı.

tiyatro oyunları: “engel” tek kişilik kadın oyunu devlet tiyatroları genel müdürlüğü arşivine girdi.(2010) “iki çığlık iki türkü bir ağıt” (serap gökalp & buket başaran akkaya birlikte) 2 perde dram, devlet tiyatroları genel müdürlüğü arşivine girdi. (2010) “ve umutlar tekrar yeşerir”  (hüsnan şeker& buket başaran akkaya birlikte) 2 perdelik çocuk oyunu “insancıklar ve tavşancıklar” 2 perdelik çocuk oyunu (iclal kankale, hüsnan şeker ile birlikte) “su ve hayat” kadın oyunu devlet tiyatroları genel müdürlüğü arşivine girdi. “ıssız” kısa oyun  

 

yapıtları:

su ve hayat adı: su ve hayat (öykü)
ilk yayın tarihi: 2009, izmir
yayınevi: ilya yayınları, 118 sayfa.
içeriği/özeti:
  
“demir kapı apartman boşluğunda yankılanarak kapandı.
güm...
gidişin olsun da dönüşün olmasın inşallah!
gidişin olsun da dönüşün olmasın…
gidişin olsun da dönüşün…
gidişin olsun da…
gidişin…
—anne, yeter artık! bir gün ece gider de dönmezse…
kan ter içinde açtı gözlerini. her gece aynı kâbus! yanı başında duran komodine uzanıp el yordamıyla aldığı fotoğrafa baktı. hasret, yüreğinin tam ortasında yumruk gibiydi.” (demir kapı, s:20)

yazarın basılan ilk kitabında 22 kısa kadın öyküsü bulunuyor. öykülerin adları şöyle: merhaba, kırmızı ökçeler, kadınlar matinesi, kelebeğin öyküsü, iğ, kadife çanta, karasinek, demir kapı, geçmişten tınılar, imece, karanlıkta, bir gün, tavandaki yansımalar, menekşe gözlüm, karabiberli patlıcan ve su ve hayat başlıklı yedi kısa öykü.
ilk bölümde çeşitli kadın öyküleri anlatılırken, ikinci bölümde kitaba adını veren su ve hayat öyküsü 7 kısa öykü olarak okurun karşısına çıkıyor. su ve hayat 49 yaşındaki bir kadının (hayat) geçmişi (su) ile diyaloglarından gelişip kadının kendini sorgulaması biçiminde kurgulanmıştır.

 

gül annemin masalları adı:gül annemin masalları (masal)
ilk yayın tarihi: nisan 2016, izmir
yayınevi: top yayınları, 108 sayfa.
içeriği/özeti:
  
“bir deyişe göre masallar fındıkkabuğuna sığar, yedi dünyaya sığmazmış. hani şu masal dünyasını bir dönüp dolanayım diye demir çarık, demir asa yola düşseniz; dere tepe düz, altı ayla bir güz gitseniz ancak bir arpa boyu yol gidersiniz! iyisi mi gelin derelerden su gibi, tepelerden yel gibi geçerek; lale sümbül derleyip soğuk sular içerek öyle bir masal anlatalım ki kökleri geçmişe dayansın dağ gibi; dalları olsun üstümüzde yeşersin bağ gibi.”
(takı takı fare, s:31)

buket akkaya bu eserinde annesinin anlattığı masalları derleyip resimlemiş. gül anne zamanı belirsiz masallarında sizleri, olağanüstü olaylarla düşündürecek, kızdıracak, düş kurduracak ve eğlendirecek. gerçek yaşantımızda olmayan kahramanlarla tanıştıracak. yüzyıllardır dilden dile dolaşan tekerlemelerle tanışacaksınız.
insanlık tarihi boyunca yalancılığın, hırsızlığın, bencilliğin, kötülüğün yenildiğini dürüstlüğün, yardımseverliğin, iyiliğin kazandığını okuyarak mutlu ve umutlu olacaksınız. kitabı bitirdiğiniz zaman çevrenizdeki haksızlıklara karşı direnciniz artacak, sevgiye olan inancınız çoğalacak. (nevzat süer sezgin)

kitapla ilgili bağlantılar:

  • "kitapla ilgili yazılar, değerlendirmeler.

     

  • öteki beriki adı:öteki beriki(öykü)
    ilk yayın tarihi: mart 2019, ankara
    yayınevi: kurgu kültür merkezi yayınları, 108 sayfa.
    içeriği/özeti:
      
    “küçükken annesinin kırmızı topuklu ayakkabılarını giyiyor… bir tokat sızısı!
    eliyle yanağına dokunuyor. yanakları…
    ufka dalıyor gözleri… dalgaların sesini dinliyor. martılar uçuşuyor oradan oraya. “martılar” diyor. sonra yitip gidiyor sesi. boğazı düğüm düğüm… bir martı olup uçabilseydi eğer…” (yapma bebek, s:12)

    kitabın içinde, yapma bebek!, bana sevinçli uykular armağan et baba, küstüm yastığı, gürbüz kasap, hasret, kül, öteki beriki, umut, mecburdular, polska, çare(siz)siniz, dalgınlık, göç, yolculuk, evcilik oyunu, kelebeğin öyküsü, kadife çanta, demir kapı, karanlıkta adlarını taşıyan 19 öykü bulunuyor.
    buket başaran akkaya, bireyin özellikle kadınların duygusal göstergelerini öykü diliyle toplumcu bir anlayışla dile getiren başarılı bir yazar. dili iyi kullanıyor. türkçesi akıcı. bu nedenle rahat okunuyor; ama okurun da rahatını kaçırıyor. yazarın iletisi goethe’nin şu sözüyle bire bir örtüşüyor: “dünya duyarlı yürekler için bir cehennemdir.” akkaya, sevgisiz dünyada yaşamanın sıkıntılarını kahramanlarının kişiliğinde okura da yaşatıyor. bir segâh hüznüyle yazılmış öykülerde konu zenginliği var. mutsuz evlilikler, duygusallık, cinsellik, sevgisizlik, beklentilere özveriyle yaklaşım, şefkat, evden uzaklaşmaya götüren çaresizlikler, erdemli olabilme, içki bağımlılığı, dikkatsizliğin sonuçları gibi birçok yazarın işlediği bilinen konulara farklı yaklaşıyor. ele alınmayan ya da tabu sayılan “aykırı aşk sarmalı” cesurca işleniyor. çözümsüzlüğün protestosu intihar eylemi, ikiz psikolojisinde derinlik de ilgiyle okunan başarılı öykülerinin konuları.
    buket başaran akkaya, yaşam deneyimini, tiyatronun içinde, mutfağında olmanın kazanımlarını sanatına ustalıkla aktaran bir yazar. son öykü kitabı öteki beriki, sıra dışı bir çalışmanın ürünü. okunması gereken öyküler toplamı. tüm öykü severlerin kitaplığında bulunmalı. (bahri karaduman)

    kitapla ilgili bağlantılar:

  • "kitapla ilgili yazılar, değerlendirmeler

     

  • yazar ve kitapla ilgili yazılar, yayınlar, çalışmalar, yazıları:

  • "öyküden şiirden denemeden"        oğuz tümbaş, dokuz eylül gazetesi, 16.10.2019
  • "yazmadan önce çok okumak gerekir" (söyleşi)        nilgün taze, ilk ses gazetesi, 31.12.2016
  • "soma'nın öyküsü; ölüm vardiyası" kitabı üzerine"        ilkay kıyak, ege tv, 'hayat Sevince güzel' programı, 23.04.2015
           (buket başaran akkaya ve kezban şahin taysun ile canlı söyleşi)
  • "cinsel kimliğiyle kadın" (makale)        buket başaran akkaya,
  • "neden yazıyoruz" (makale)        buket başaran akkaya,
  • gazetelerde yer alan çeşitli haber ve söyleşileri (Okumak için fotoğrafların üzerine tıklayınız>

    27 kadın yazardan
    "savur saçlarını ege"
    birgün gazetesi, 23.05.2008

    gülümsüyoruz etkinliği,
    hülya sezgin,
    bizim çankırı gazetesi, 21.06.2014
    pdf dosyası

    "ne kadar hayal kurarsanız
    o kadar da yol alırsınız"
    iz gazetesi, 07.11.2019
    pdf dosyası

     

    bağlantılar:

  • yazarın e-posta adresleri: bakkaya35@hotmail.com / zeytinus35@gmail.com
  • bu sayfa en son 29.10.2020'de düzenlenmiştir.